Uitstappen Antwerpen, ‘Dear Winnie’ en UA Antwerpen

Uitstappen Antwerpen, ‘Dear Winnie’ en UA Antwerpen

Dagje Antwerpen

Op maandag 21 maart ging 5 Humane Wetenschappen naar Antwerpen om wijken te leren observeren met een antropologisch en sociologische bril. In de voormiddag trokken we door de wijk Zurenborg met haar statige herenhuizen uit de belle époque. Tegelijk vind je in diezelfde wijk de grootste verzameling streetart van België. Burgerlijke geschiedenis en hedendaagse straatcultuur gaan hier hand in hand. Vervolgens verkenden we via kleine opdrachten de superdiversiteit in de wijk Oud-Berchem, met onder andere een bezoek aan de interculturele beweging Kif Kif.

In de namiddag pasten de jongeren datgene wat ze leerden zelfstandig toe in de noordelijke volkswijken van Antwerpen. In groepjes bestudeerden ze de culturele diversiteit en de sociale stratificatie van deze wijken.

Dear Winnie

Begin maart bezochten onze zesdejaars de indrukwekkende theatervoorstelling ‘Dear Winnie’ in de imposante Bourlaschouwburg. Daarbij werden we omver geslagen door de kracht van de acht actrices die een ode brachten aan Winnie Mandela-Madikizela, de vrouw die haar leven wijdde aan de strijd tegen de Apartheid. Het was een aangrijpende voorstelling waarbij verschillende talen, bewegingen, stijlen en dialoogvormen in elkaar vloeiden en een ervaring die we niet snel zullen vergeten.

Bezoekje UA Antwerpen

Maandag 21 maart bezochten de leerlingen uit het vijfde en zesde jaar economie-moderne talen de Universiteit van Antwerpen. Daar konden ze enkele proeflesjes bijwonen in het kader van de opleidingen Toegepaste Taalkunde en Taal- en Letterkunde. Zowel Germaanse en Romaanse talen zoals Engels, Duits en Spaans als enkele niet-Europese talen als Jiddisch en Chinees kwamen daarbij aan bod.

Kurt Vermeiren