Economische wetenschappen

Beleidsmatig denken is de missie van het interessegebied economische wetenschappen. Binnen de lessen ‘economie’ leer je uitdagingen op beleidsniveau analyseren. Abstracte inhouden vertaal je naar concrete situaties. Na afloop van deze studie zal je kunnen redeneren en discussiëren over spanningsvelden zoals
vrede en welvaart, demografie, duurzame groei, decarbonisatie en productiviteit versus inflatie. Binnen de lessen ‘bedrijfswetenschappen’ verwerf je de deskundigheid om een bedrijfskundig strateeg te worden. Vanuit de invalshoek van een ondernemer leer je de gezondheid van bedrijven beoordelen en versterken.


Humane wetenschappen

In de lessen filosofie verwonder je je over de mens en de wereld. Via inzichten van filosofen uit verschillende tijden en van verschillende continenten leer je je eigen visie verrijken. Wij leren een standpunt uiteen te zetten met rationele argumenten en met interesse in andermans argumentatie. Door samen dieper na te denken en logisch te redeneren vinden we meer nuance. Dit maakt van jou een kritisch denker, een goede luisteraar en misschien een gelukkiger mens.

In de lessen gedragswetenschappen vertrek je vanuit verschillende deelgebieden van de psychologie, om zowel je eigen gedrag, gevoelens en emoties beter te leren kennen als het gedrag van je medemens in de context te begrijpen. Het groeien in academische vaardigheden is in de lessen verweven, dit met het oog op verdere studies.

In het vak sociale en culturele wetenschappen bestudeer je cultuurverschijnselen als uitdrukking van mens en maatschappij. Belangrijke thema’s zijn kunst, politiek, maatschappijvormen en communicatie. Niet enkel de eigen cultuur, maar ook het verleden en andere hedendaagse samenlevingen worden onderzocht.

Om al deze onderzoeksvelden te ondersteunen, werken we in het zesde jaar rond het voeren van valide en betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek. Daartoe ga je aan de slag met verschillende onderzoeksmethoden in het vak kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden.


Latijn

In de eerste en tweede graad maak je kennis met uiteenlopende aspecten van de rijke Grieks-Romeinse cultuur. Ook wordt een stevige basiskennis woordenschat en spraakkunst opgebouwd en lees je thematisch gegroepeerde fragmenten in authentiek Latijn.
In de derde graad ben je in staat om de Latijnse literatuur in 8 genres diepgaand te verkennen:

  • in het vijfde jaar voert het heldendicht van hoofdauteur Vergilius de boventoon, aangevuld met teksten uit 3 andere genres: lyriek – dramatiek – juridische teksten
  • in het zesde jaar staat historiografie op het programma en brengt Tacitus ons in de ban van de dynastie van keizer Nero; de 3 aanvullende genres zijn: satire – welsprekendheid – filosofie.

Naast de liefde voor literatuur worden het kritisch-analytisch denken en probleemoplossend vermogen aangescherpt.
Het geheel vormt alleszins een boeiend, afwisselend en uitdagend studiepakket, dat een uitstekende
voorbereiding vormt op het hoger onderwijs.

Moderne Talen

Welcome, bienvenue, bienvenido, willkommen, welkom polyglotten! Welkom in de MoTa, de richting waarin je het plezier ervaart van vier wereldtalen te leren spreken, lezen en schrijven (naast Nederlands, dus Frans, Engels, Duits en Spaans). Bovendien neem je in het vak taalwetenschap ’taal’ als boeiend algemeen menselijk verschijnsel onder de loep, terwijl je ook onderzoekt hoe AI met taal omgaat. Je leert inzien hoe ’taal’ een toegangspoort is tot communicatie en cultuur.

Wetenschappen

In de studierichting wetenschappen-wiskunde krijg je in je pakket extra tijd voor onderzoeksvaardigheden wetenschappen en STEM en informaticawetenschappen.

In het vak informaticawetenschappen leer je algoritmisch denken met toepassingen op de computer. Je krijgt een aantal praktische problemen voorgeschoteld die je met een zelfgeschreven computerprogramma oplost. Na een eerste verkenningsfase wordt de nodige wetenschappelijke kennis opgefrist en waar nodig aangevuld.

Het vak onderzoeksvaardigheden wetenschappen en STEM biedt de mogelijkheid vérder te gaan dan de lessen wetenschappen uit het basispakket. Jouw zelfwerkzaamheid staat hier centraal. Je voert experimenten uit en leert bij de verwerking en interpretatie ook de nodige ICT-vaardigheden. Afhankelijk van je interesses worden thema’s uitgediept die aansluiten bij de theorie of de actualiteit. In het vak is er ook ruimte om bijvoorbeeld een eenvoudig toestel te maken, kennis te maken met technieken en software die in bedrijven en onderzoekscentra gebruikt worden of een uiteenzetting van een expert te volgen. Door de gebruikte werkvormen ontwikkel je de attitudes om zelfstandig en in groep te werken en om levenslang te leren.

Wiskunde

Afhankelijk van de gekozen studierichting krijg je een aangepast wiskundepakket. Dit gaat van een basispakket om de wereld om je heen te begrijpen over een iets groter pakket in dienende rol voor je poolvakken met extra aandacht voor statistiek tot een extra uitgebreid pakket waar we wiskunde voor de wiskunde beoefenen. In alle studierichtingen krijg je de kans om de schoonheid van wiskunde te ervaren en hopelijk meermaals een eurekamoment te beleven. Daar gaan we samen voor!